top of page
Espresso

GUIDE TIL ESPRESSO

DOSERING:

17,5 - 20 gram kaffe til en 18 grams VST- eller IMS-filterkurv.

 

KVÆRNEFINHED (1-10):

1 (meget fint).

 

TEMPERATUR:

93-96 grader til lyst rist, 90-92 grader til et mellemrist. Bryg helst en del koldere (ca. 4 grader) med natural-kaffer.

 

RATIO:

Fx 1 til 1,8  eller 1 til 2,5 (1 del tør kaffe i filteret til 2,5 dele færdig espresso i koppen). Du bør forholde dig til ristningsgrad, når du skal ramme din foretrukne ratio. Fx er lysere kaffer sværere at ekstrahere, og der skal derfor mere vand igennem kaffe-pucken. Derfor skal du brygge større ratioer (fx 1 til 2,5 til de helt lystristede kaffer).

 

BRYGGETRYK:

6-9 bars tryk.

 

DU SKAL BRUGE:

Kaffevægt, tidstagning. Ideelt set: WDT-redskab og en lille metal-tragt, der sidder perfekt på din filterholder.

Note (vigtigt)

Når der tales om bryggetid i guiden, er tid egentlig kun et redskab, der hjælper dig med at observere effekten af dine variable (fx kværnefinhed, dosering m.m.). Herfra kan du skrue på de forskellige parametre og finde frem til, hvordan du foretrækker, at kaffen ekstraheres.

Hvis guiden virker uspecifik er det fordi, at alle kaffer ekstraherer og opfører sig forskelligt. Fx skal nogle kaffer kværnes ekstremt fint og smager bedst ved en 1 til 2,8 ratio, og andre kaffer med samme udstyr smager bedst ved grovere kværning og en ratio på fx 1 til 1,8.

Espresso kræver, at man finpudser opskriften, hver gang der brygges på en ny kaffe (også i løbet af den samme kaffes levetid). Guiden er derfor kun en hjælp til at forstå, hvordan du bør gå til espressobrygning inden for de forskellige espresso-variabler. Herefter kan du selv eksperimentere og lære at "dial in" forskellige kaffer.

Trin 1

Varm espressomaskine og filterholder op. Mål den rette dosering af kaffe på en vægt, kværn bønnerne og brug herefter vægten igen til at validere mængden af kværnet kaffe.

Trin 2

Tør filterkurven af med et tørt klæde. Placér lille filterholder-tragt på filterkurven, hæld den kværnede kaffe i filterkurven og lav "puck-prep" (helst med WDT-redskab). Stamp herefter kaffen med ét bestemt tryk (ikke flere tryk og drejninger/spin af tamper på kaffen – du kan kun lave unoder efter din første stampning af kaffen). Du skal kun stampe hårdt nok til, at alle lufthuller presses ud af kaffenpucken, og ikke hårdere. Placér en lille kaffevægt under bryggehovedet og sæt den klargjorte filterholder på plads i maskinen. Sæt din kaffekop på vægten, og nulstil den.

Trin 3

Start dit bryg og tidstagning på samme tid. Du bør se den første dråbe espresso mellem 5. og 9. sekund. Stop brygget, når du har 34-48 gram færdig espresso i koppen (dette svarer til en ratio på ca. 1:1,8 - 1:2,5). Dit espressobryg bør tage 22-35 sekunder, afhængigt af ovenstående variabler (dosering, kværnefinhed, bryggetryk), eventuelle personlige præferencer og espressomaskinens indstillinger.

DELIVERY

FREE DELIVERY IN AALBORG

FREE SHIPPING FOR ALL ORDERS ABOVE 600 DKK WITHIN DENMARK

ORDERS ARE SENT WITHIN 0-3 WEEKDAYS
Coffee bean

RISTERI

ADDRESS

ROASTERY FROM AALBORG, DENMARK

LØNNEPARKEN 9
Aalborg, Denmark
CVR 38464787

SOCIAL

  • Instagram

Instagram

NEWSLETTER

Tak for tilmelding

CONDITIONS

© Tierra Kaffe. All rights reserved.

bottom of page