top of page

SPECIALTY COFFEE
VS
COMMODITY COFFEE

Der er skarpe kontraster mellem specialkaffe og "råvarekaffe" / "børsvarekaffe". For at forstå det skal vi dykke ned i, hvordan kaffens behandling og oprindelse reflekterer kvaliteten af kaffen.

Paper Cups

Skævhed i lønninger

I kæden for råvarekaffe, der oftest produceres på store plantager, er der signifikante betalingsproblemer for producenterne, først og fremmest, fordi kaffen bliver solgt til den lave børspris. I disse enorme operationer kan arbejdere endvidere stå over dårlige arbejdsforhold og mangel på jobsikkerhed. Fokus på at maksimere output kommer nogle gange på bekostning af velbefindende for dem, der står i hjertet af kaffeproduktionen. Specialkaffe, med sit højere fokus på direkte relationer til kaffeproducenter, stræber i højere grad efter at sikre rimelig kompensation, hvilket bidrager til industriens overordnede bæredygtighed. Dog er "specialkaffe-vejen" bestemt ikke perfekt endnu, men vi ser det som et oplagt skridt på vejen mod "fairness" og højere kvalitet.

 

Miljømæssig påvirkning

Produktionsmetoderne for råvarekaffe gør brug af monokultur, hvor store arealer er dedikeret til en enkelt afgrøde. Denne praksis kan føre til skovrydning, tab af biodiversitet, udpining af jorden og afhængighed af pesticider. I modsætning hertil omfavner specialkaffe-producenter ofte mere bæredygtig landbrugspraksis, herunder skyggedyrkningsmetoder, som hjælper med at bevare økosystemer, opretholde jordens sundhed og reducere kaffeproduktionens miljømæssige aftryk.

Mangel på gennemsigtighed

Forsyningskæder for råvarekaffe kan være indviklede og uden transparens, hvilket gør det udfordrende at spore bønnernes oprindelse og sikre etisk praksis. Denne mangel på gennemsigtighed kan resultere i, at udnyttelse af arbejdere og miljøskadelig praksis går ubemærket hen. Specialkaffens vægt på gennemsigtighed fremmer direkte relationer mellem indkøbere, kafferistere og kaffebønderne, hvilket giver risterier/indkøbere såvel som forbrugerne et klarere billede af forholdene for kaffens produktion og kaffens rejse fra bønne til kop.

Unikhed

Råvarekaffe er ofte en uspecifik blanding af bønner fra forskellige regioner, der resulterer i en mere simpel og ukompleks smagsprofil. Selvom dette giver en velkendt smag, går vi glip af de unikke smage, der findes i specialkaffe fra "single-origins", "single-estates" eller mikro-partier.

Konklusion

Mens råvarekaffe kan tilbyde bekvemmelighed og overkommelighed, indebærer det også en række udfordringer relateret til lønninger, produktionsmetoder og gennemsigtighed. Kaffe med en retfærdig kompensation, bæredygtig praksis og fokus på unikke smage er direkte en flottere, større og mere kompleks kaffeoplevelse, der samtidigt arbejder for at ændre kaffesektoren til det bedre.

Cemex brew

OPSUMMERING – SPECIALKAFFE VS RÅVARE-KAFFE

Specialkaffe:

  • Fokus på kvalitet: Specialkaffe handler om kvalitet frem for kvantitet. Bønnerne dyrkes, høstes og forarbejdes omhyggeligt med henblik på at højne kvalitet.

  • Udvikling af nye produktionsmetoder.

  • Bedre "sourcing": Direkte forhold til bønderne og en forpligtelse til bæredygtig praksis er en målsætning for meget specialkaffe. Det sikrer ikke nødvendigvis en fair kompensation til bønderne, men skaber højere incitament for mere miljøbevidst produktion.

  • Flottere smage og dufte: Specialkaffe kan udfolde de mange facetter fra kaffens terroir, der i højere grad afspejler bønnernes oprindelse.

  • Højere pris: Den høje pris skal reflektere den omhu og det håndværk, der er involveret i en bedre produktion, og vi bør ikke altid forsøge at presse priserne ned som indkøbere af grøn kaffe.


Råvare-kaffe:

  • Masseproduktion: Råvarekaffe produceres i stor skala, hvor der lægges vægt på kvantitet frem for de nuancerede kvaliteter.

  • Problemer i produktion i forhold til lønninger, bæredygtige produktionsmetoder m.m.

  • Generisk smagsprofil: Blandingen af bønner fra forskellige regioner resulterer i en mere ensartet smagsprofil, der giver en velkendt smag, men mangler dybden fra specialkaffe.

  • Prisvenlighed: Råvarekaffe er mere budgetvenlig, hvilket gør det tilgængeligt for flere segmenter.

Filtered Coffee

LEVERING

GRATIS LEVERING I AALBORG

Gratis fragt i resten af DK ved bestillinger over 600 kr.

VAREN SENDES 0-3 HVERDAGE FRA BESTILLING
Coffee bean

RISTERI

ADRESSE

Risteri i Aalborg

Lønneparken 9,
9000 Aalborg, Danmark
CVR 38464787

SOCIAL

  • Instagram

NYHEDSBREV

Tak for tilmelding

BETINGELSER

© Tierra Kaffe. All rights reserved.

bottom of page