
OPSKRIFT TIL STEMPELKANDE
(FRENCH PRESS)
DOSERING:
Ca. 30-35 gram kaffe til en halv liter vand.
KVÆRNEFINHED (1-10):
6-8 (groft). Helst ikke super groft.
TEMPERATUR:
95-100 grader til lyst rist, 90-95 grader til et mellemrist. Bryg helst en del koldere med natural-kaffer (ca. 4 grader).
DU SKAL BRUGE:
Stempelkande, vægt, tidstagning og 2 skeer.
Note (vigtigt)
Brygning på stempelkande kaldes "immersion brewing". Disse "immersion brews" er ikke så følsomme ift. eksakt kværnefinhed som V60 og specielt espresso, så hvis du ikke rammer din foretrukne ekstrahering eller styrke, ville jeg lege med doseringen, inden at jeg justerer på de andre variabler.
Trin 1
Hæld mellem-groft kværnet kaffe i stempelkanden og hæld kogende vand over kaffen. Undgå at røre rundt eller forstyrre kaffen, når kaffen er blevet "immersed" i kogende vand.
Trin 2
Efter 4 minutter brydes overfladen af kaffen med en ske (rør roligt rundt med en ske i toppen et par gange), så kaffegrumset i overfladen falder til bunds. Fisk det overskydende kaffegrums og kaffeskum af overfladen med et par skeer, og placér stemplet i toppen af kanden UDEN at presse stemplet gennem kaffen.
Trin 3
Lad kaffen sidde i yderligere 4 minutter eller indtil grumset er faldet til bunden i stempelkanden. Du bør ikke presse stemplet ned gennem kaffen, da det fine grums i bunden har tendens til at flyde tilbage op i kaffen – stemplet fungerer stadigvæk som filter, selvom det ikke er presset gennem væsken. Hæld nu forsigtigt al kaffen op i kopperne.